Tuesday 19 July 2016

Dapur Myhara: Kepah Masak Berempah

Malam ni giliran hakaq kena masak untuk makan malam. 
Intai-intai bahan apa yang ada dekat dapur tu,
 terjumpa kepah segar yang baru di beli petang tadi.
Harga kepah dekat sini RM5 sekilo.
Dekat tempat anda pula macam mana?



Hakaq suka resepi yang simple dan mudah untuk di masak, 
Tiba-tiba terbayang Kepah Masak Berempah. 

So, apa lagi...
Mulalah hakaq membuka silat di dapur. :)

RESEPI KEPAH MASAK BEREMPAH


Bahan-bahan

Serai-kisar
Lengkuas-kisar
Bawang Merah-kisar
Bawang Putih-kisar
Halia-kisar
Cili Padi (mengikut kesesuaian citarasa, kalau nak pedas banyakkan cili api)- kisar

Kepah 1kg
2sd sos tiram
2sd sos cili
2sd kari
1 kiub ikan bilis
Gula 
Garam


Cara-caranya:


  1. Tumis bahan kisar sehingga naik minyak
  2. Masukkan sos tiram, sos cili, rempah kari dan kiub ikan bilis.
  3. Masukkan lala (masak sebati)
  4. Masukkan gula dan garam.
  5. Siap untuk dihidang.
Simple dan senang.
 Ready untuk di makan dengan nasi yang masih panas.
Sedapnya :)



No comments:

Post a Comment